سفارش تبلیغ
صبا ویژن

Dr.javanroodi case report

شناسای گاوهای شیری فارغ شده 21 روز پس از آبستنی با استفاده از ف

 

شناسای گاوهای شیری فارغ شده 21 روز پس از آبستنی  با استفاده از فن آوری فراصوتی دوپلر جریان رنگی

 

فن آوری پرتونگاری فراصوتی(اولتراسوند) یک روش ارزیابی تولید مثلی و ابزار زیست فن آوری است که عموماً در دامداری های شیری از آن استفاده می شود. ارزیابی وضعیت های عملیاتی تخمدانها و جسم زرد(CL) اجازه تعیین وضعیت تولید مثلی گاوهای فارغ رشده را به منظور اجرای راهبرد های تولید مثلی می دهد. تخمدانها در مقایسه با دیگر اندامهای  مجرای تناسلی بیشترین جریان خونی را دریافت می نمایند.

 در طی مراحل آغازی نمو جسم زرد، افزایش تدریجی جریان خون همپای با افزایش حجم جسم زرد و غلظت های سرمی پروژسترون است. علاوه بر این و در طی مرحله تحلیل جسم زرد ابعاد جسم زرد با سرعتی کمتر از کاهش سطح پروژسترون، تقلیل می یابد. فن آوری فراصوتی دوپلری جریان رنگی اخیراً به منظور پایش جریان خون  به اندامهای مجرای تناسلی مورد استفاده قرار گرفته است.

مطالعه حاضر نشان می دهد که استفاده از این فنآوری بر روی جسم زرد ، بدرستی گاوهای فارغ شده را 21 روز پس از تلقیح مصنوعی ، به لحاظ وضعیت عملیاتی جسم زرد و پروژسترون در خون تعیین می نماید. این مطالعه  همگن در 10 دامداری  و 1632 گاو هلشتاین که تحت برنامه همزمان سازی تخمک گذاری در طی اولین تلقیح بوده اند انجام شده. 21 روز پس از تلقیح مصنوعی گاوها تحت آزایش  و معاینه تخمدانها توسط فن آوری پرتونگاری فاصوتی دوپلری جریان رنگی  از طریق راست روده قرار گرفته و همزمان ملامسه ابعاد جسم زرد نیز مشاهده شده است. با استفاده از درجه بندی رنگی مبتنی  شدت رنگ در سطح جسم زرد تقسیم بندی انجام گردیده ، که   بدین ترتیب بوده: CL0: کمتر از 10% ؛ CL1 : 11 تا 30 درصد؛ CL2 : 31 تا 60 درصد و CL3 : بیشتر از 61 درصد رنگ گرفتگی. در موارد جسم زرد کیستی ، سطح مورد استفاده برای ارزیابی شامل ناحیه مملو از مایع بوده.

علاوه بر این نمونه های خونی به منظور تعیین کمی پروژسترون با استفاده از روش الیزا بطور متوالی اخذ گردیده. متعاقباً گاوها در روز 322 پس از تلقیح مصنوعی معاینه شده اند. گاوهایی که از نظر آبستنی منفی ارزیابی شده اند ، متعاقباً مطابق با آیین گان معمول دامداری همزمان سازی شده اند.

معاینه تخمدانها با فنآور فوق 21 روز پس از تلقیح مصنوعی نشان داده که 21، 25.3 ، 35.2  و 17.5 درصد از گاوها به ترتیب شدت رنگ گیری CL0 ، CL1 ،  CL2 و CL3 داشته اند. میانگین ابعاد جسم زرد پس از تلقیح مصنوعی 22 میلی متر  و میانگین سطح پروژسترون خون 2.6 نان گرم در میلی لیتر خون بوده. فراوانی ظاهری گاوهای فارغ شده 21 روز پس از تلقیح مصنوعی 22 و 47 درصد  به ترتیب برای گروهای CL0 و CL1+CL2 بوده .

دقت اندازه گیریها به منظور تشخیص عدم آبستنی با استفاده از فن آوری فراصوتی دوپلری رنگی  بالا بوده(99 و 94.8 درصد به ترتیب برای گاوهای CL0 و CL1+CL2) . در صورتی که ترجیح بر این است که خطر تشخیص نادرست آبستنی از عدم آبستنی به حد اقل برسد، بایستی از گروه CL0 که ویژگی 99 درصدی و ارزش پیشبینی 98 درصد مثبت دارد ، استفاده شود. نسبت های منفی کاذب 48 ، 24.4 و 07 درصد به ترتیب برای CL0، CL0+CL1 و CL0+CL1+CL2 بوده . ابعاد جسم زرد  کمتر از 15 میلی نشانگر یک گاو فارغ شده با ضریب درستی تشخیصی در حد 97.5 درصد است ( اگر چه فراوانی ظاهری کمتر است ، در حد 8%) . در نتیجه می توان گفت که فنآور فراصوتی دوپلری جریان رنگی می تواند بر روی جسم زرد  به منظور تشخیص  صحیح آبستنی  21 روز پس از تلقی مصنوعی بکار رود. همچنین بایستی توجه داشت که به هر حال این شیوه تشخیصی لزوماً تاییدی بر آبستنی گاو نیست. 

 

Reference

Dubuc, J., Houle, J., Rousseau, M., Roy, J.P., Buczinski, S.2020. Accuracy of corpus luteum color flow Dopplerultrasonography to diagnose nonpregnancy in dairy cows on day21 after insemination. Journal of dairy science. 103(2):2019-2023. 


کنترل و پیشگیری از ورم پستان در تلیسه ها با شیوه درمان خشکی

 

کنترل و پیشگیری از ورم پستان در تلیسه ها با شیوه درمان خشکی

 

تلیسه های روبه زایمان هنگامی که دامداری در مرحله رسیدن به تولید بالا وشیر پرکیفیت است، یکی از مهمترین  سرمایه های آن دامداری شیری به حساب می آیند. از این رو است که حصول اطمینات به لحاظ بهداشت پستانی  در دامهای فوق به منظور مطمعن بودن از عدم بروز عفونت های پستانی در زایمان و اینکه شمارش یاخته های پیکری در شیر کم باشد ، ضروری است. در طی نخستین آبستنی یک تلیسه ، وقوع ورم پستان بالینی یا تحت بالینی ممکن است به روند توسعه بافت غده ای پستان لطمه بزند.

بعنوان مثال اگر سازواره مسبب استافیلوکوکوس طلایی  باشد، روند تولید شیر ممکن است در آن دام طی نخستین شیرواری 10درصد کمتر از حد مورد انتظار باشد. شمارش یاخته های پیکری(SCC) آن دسته از گاوها نیز افزایش یافته و در غالب موارد، همواره قابلیت تولید آن دام را کاهش داده یا حتی یک یا چند کارته را در گیر می نماید.

بررسی ها نشان می دهد که تا بیش از 9 مورد از 10 تلیسه ممکن است دارای عفونت های درون پستانی با سببیت استافیلوکوکوس کوآکولاز منفی و استافیلوکوکوس طلائی و تا 30درصد از دامهای آلوده عامل استافیلوکوکوس طلایی باشد. التهاب موضعی در غدد پستانی در حضور یک عفونت ، موجب افزایش شمارش یاخته های پیکری به ارقامی در حدود 10 میلیون در هر میلی لیتر شیر شده و همچنین بطور غیر قابل جبرانی بافت پستانی را تخریب می نماید. از این رو است که تمامی گله های شیری بویژه آنهایی که در گیر این مشکل هستند، بایستی برنامه های بهداشتی به منظور ممانعت از ورم پستان و حذف عوامل عفونی را که کماکان وجود دارند  اجرای نموده تا بدین طریق موجب افزایش تولید شیر و کاهش SCC شوند. 

 این مطالعه با هدف مقایسه بهداشت کارتیه های 76 راس تلیسه هلیشتاین آبستن که بطور تصادفی به چهار گروه تقسیم شده بودند انجام شده است:

گروه 1: تلیسه هایی که با سفتی فور هیدروکلراید خشک شدند.

گروه 2: تلیسه هایی که با بیسموت تحت نیترات خشک شدند.

گروه 3: تلیسه هایی که با هر دو روش درمانی بالا خشک شدند.

گروه 4: تلیسه هایی که هیچ درمانی دریافت نکردند.

نمونه ها بطور انفرادی از ترشحات غدد پستان جمع آوری گشته که شامل 304 کارتیه پیش از انجام درمان بوده( روز 60 پیش از زآیمان) و پس از زایمان نیز از آن 304 کارتیه نمونه گیری گردیده.

نتایج اصلی بدست آمده در این مطالعه به شرح ذیل می باشد:

1-در کل 63.2درصد از تلیسه ها(35.9% کارتیه ها) از عفونت داخل پستانی در روز 60 پیش از زایمان رنج می برده اند. غالب ترین عوامل بیماری زا جنس های استافیلوکوکوس(82%) بعد از آن استرپتوکوکوس(15.1%) و تروپیرلا پیوژن (0.9%) بوده اند.

2-میزان شیوع عفونت های درون پستانی در روزهای 3 و 10 پس از زایمان تا 22.4 % تقلیل یافته بود(6.1% کارتیه ها) . کاهش در میزان شیوع عفونت درون پستانی بسیار قابل توجه بود، بویژه که  یکی از چهار کارتیه تحت درمان قرار نگرفت. استافیلوکوکوس باز هم غالب ترین باکتری بود(89.5%) و بدنبال آن دیسآگالاکتیه قرار داشت(10.5%).

3-کارتیه های مبتلای درمان نشده نسبت بهبودی 55.2% طی 60 روز پیش از زایمان تا خود زایمان را تجربه نمودند که خیلی کمتر از آنهایی است که با درمان دارویی (100%)، خشک شدن با بیسموت (85.07%) یا هر دو روش فوق بطور توام(96.8%) خشک شده بودند.

4-همه سه نوع درمان در کاستن از شمارش یاخته های پیکری در کارتیه های آلوده از(3254 ، 2650 ،2129)×103 در هر میلی لیتر به ( 914 ، 587 ،534 )×103 در هر میلی لیتر کارتیه هایی که به ترتیب  در مان دارویی، مهر و موم با بیسموت و روشی توام را داشته ، موثر بوده اند.

5-هیچ کدام از درمان های فوق اثر مشهودی بر پیشگیری از بروز ورم پستان آتی نداشت.  

6-زمانی که کارتیه ها 60 روز پیش از زایمان آلوده نباشند، تفاوتی در پراسنجه های گزارش شد در چهار نوع تجربه درمانی یاد شده مشاهده نمی شود.

این مطالعه نشان داد که وقتی هیچ نوع  عفونت درون پستانی  60 روز پیش از زایمان تلیسه ها موجود نباشد، فرقی نمی کند که کارتیه درمان شود یا نشود، اما درمانها در کاستن از نسبت آلودگی و شمارش یاخته های پیکری پس از زایمان ، زمانی که ورم پستان پیش زایمانی وجود دارد و چون اغلب  تلیسه ها در یکی از کارتیه های خود پیش از زایمان عفونت دارند  توصیه می شود تا با درمان آنها و رعایت  بهداشت  پستانی ، میزان تولید شیر و کیفیت آن ارتقا یابد.   


Reference:

Nickerson SC, Kautz FM, Harding AE, Ely LO, Hurley DJ. 2020.Mastitis control in bred dairy heifers using dry cow therapyand teat sealant to prevent new infections and to cureexisting ones. Applied Animal Science 36:91-99.