اثرات اقتصادی تغییر سامانه نگهداری مبتنی بر بستر خشک به سامانه ن
اثرات اقتصادی تغییر سامانه نگهداری مبتنی بر بستر خشک
به سامانه نگهداری مبتنی بر بستر کودی در دامداری های شیری.
نخستین ساختمان دامداری طراحی شده برای گاو های شیری با بستری کودی به سال 2001 در مینوسوتا احداث و راه اندازی شده است. هدف اصلی از این نوع جایگزینی بستری بهبودی میزان آسایش و راحتی ، سلامتی و افزایش طول عمر اقتصادی گاوها، سهولت نگهداری و ساخت ارزان بستر بوده. از آن زمان به بعد استفاده از بستر کودی در سراسر جهان و بویژه در طی 5 سال اخیر در کشور هایی با آب و هوای استوایی (گرمسیری) گسترش یافته است. مطابق با تحقیق بعمل آمده در خصوص دامداری هایی که از بستر کودی استفاده می کنند ، میزان تولید شیر و کیفیت شیر بهبود یافته و همچنین وضعیت بهداشتی و بهزیستی گاوها بهتر شده است. به هر حال تاثیر اقتصادی این تغییر سامانه نگهداری مبتنی بر بستر خشک به بستر کودی خیلی زیاد مورد ارزیابی قرار نگرفته است.
گروهی از محققین دانشگاهی مطالعه ای را در خصوص ویژگی های فرآورش ، نتایج اقتصادی و خطر ضررهای دخیل در این تغییر بستر خشک به کودی ، انجام داده اند. داده ها از 18 گاوداری (در آب و های گرمسیری با فصول مرطوب و خشک) که گاوهای هولشتاین یا آمیخته داشته اند بدست آمده. داده های فوق بطور ماهیانه و در طی 36 ماه متوالی جمع آوری گردیده. در طی اولین سال مطالعه همه 18 دامداری با سیستم نگهداری بستر خشک با بیش از 50 مترمربع برای هر گاو کار می کردند. پوشش علوفه ای حداقل و نا کافی برای تعلیف گاوها ، محوطه تعلیف و محوطه سایبانی وجود داشته. در طی سال دوم 6 دامداری از 18 مورد فوق به بستر کودی تغییر یافتند و همتا یان آنها تا آخر سال در همان سیستم نگهداری قبلی باقی ماندند. داده های جمع آوری شده در طی دوره انجام این طرح به شرح ذیل می باشد:
-زمانی که دامدری ها به سیستم نگهداری بستر کودی تغییر یافتند، چربی، ماده جامد کل و شمارش یاخته های پیکری تغییری نکرده و میانگین آنها به ترتیب 3.8%، 12.04% و 256500 یاخته در هر میلی لیتر بوده. اغلب متغییر های مورد مطالعه از همان الگوی و بدون بروز تغییری در زمان این تبدیل سیستم پیروی کرده اند.
-پروتئین شیر در دامداری های یا سیستم نگهداری بستر کودی 0.11 واحد درصدی کاهش داشته. به هر حال تولید شیر در ازای هر گاو تا 2.41 لیتر در هر روز افزایش داشته که در مقایسه با بسترهای خشک 13.3% تولید بالاتری داشته. از نظر اقتصادی یک افزایش حاشیه خالص سالیانه 0.053 دلار در ازای هر لیتر شیر مورد انتظار بوده.
-هیچ تغییری در سلامتی دا در طی دوره های تغییر در شمار یاخته های پیکری یا هزینه های پادزیستی مشاهده نشد است.
داده های جمع آوری شده نشان داده که در آب و هوای گرمسیری، چنانکه موارد دامداری های این مطالعه داشته اند، تغییر از بستر خک یه بستر کودی به لحاظ اقتصادی سودمند بوده. چنانکه منجر به بالا رفتن تولید شیر شده.
References
Callejo A. Uso de cama acumulada de compost en vacas de leche (1ª parte). Frisona Española 210, pp. 118-124.
I. Marcondes, W. H. Mariano, and A. De Vries. 2020.Production, economic viability and risks associated with
switching dairy cows from drylots to compost bedded packsystems. Animal. 14: 399-408.